fredag 5 december 2008

Tilltugg och trerätters för 9 personer... Andra omgången.

Jag har i mina tidigare inlägg pratat både om allergier och om hyr en kock-uppdraget jag har nästa vecka. Därför känns det ju bra att kunna fortsätta med dom trådarna. Sällskapet, dom nio personerna innefattar en nötallergiker och en skaldjursallergiker. Nötterna är inget problem att utesluta för jag hade ingen riktig dessertplan. Men jag hade ju tänkt både musslor och pilgrimmsmusslor i två olika rätter. Så där måste jag tänka om.

Jag funderar på om jag ska göra en sticky fudge pudding som jag har blivit serverad och fått recept på av mina forne arbetsgivare i Spanien. Den baseras på dadlar, smör, mjöl, bikarbonat och ägg och är en tung sak, riktigt söt. Men den har ytterligare en dimension, när den serveras småvarm och med karamellsås på grädde till är konsistensen med kolasmak helt otroligt bra. Jag fick den serverad med yoghurtglass vill jag minnas, men jag undrar inte om en en sorbet gjord på vassle som Mathias Dahlgren gjorde i hyttan en gång skulle kunna var ännu bättre. Jag kommer dock inte ha tillgång till någon glassmaskin i vilket fall.

Men det ska ju vara nåt iskallt till i varje fall? Det blir ju bäst kontraster så. Löjromen får vara kvar, sökandet efter bra anka pågår, och så har vi sticky fudge pudding förstås. Skummig musselsoppa och pilgrimsmusslor utgår. Jag måste använda rotsaker på något vis också. Skulle vara roligt att göra något gott av kålrot, och det känns lite som en utmaning om det inte är rotmos med brynt smör i.

2 kommentarer:

MERCURY sa...

apelsin, stjärnanis, chilli...pure, soppa, sallad...gött serru!!

Nickekock sa...

sant.. mmm, gott...