lördag 6 december 2008
I mitt kylskåp
Den som tycker att matkontot är högt kommer att slås av hur mycket färska goda grönsaker man kan få för samma pengar under förutsättning att man använder dom vid mer än ett tillfälle. Broccolin blommar över nångång ibland, men i övrigt brukar allt klara sig bra. Den som nu tror att dom kan smussla ner dom här grönsakerna brevid mamma scans köttbollar eller till falukorven göre sig icke besvär. Kommer att kännas ungefär lika upphetsande som lingonsyltsvitkålen i den orange/mörkruna skolmatsalen.
Det handlar om att laga mat. Det behöver inte vara komplicerat, det behöver inte ta längre tid än det tar att koka potatis. Gör en kycklinggryta med ris, ett grönsaksfräs till kasslern, fräs squash, rödlök och champinjoner till grönpepparbiffarna. Möjligheterna är oändliga. När man lagar mat i varje fall.
fredag 5 december 2008
Tilltugg och trerätters för 9 personer... Andra omgången.
Jag funderar på om jag ska göra en sticky fudge pudding som jag har blivit serverad och fått recept på av mina forne arbetsgivare i Spanien. Den baseras på dadlar, smör, mjöl, bikarbonat och ägg och är en tung sak, riktigt söt. Men den har ytterligare en dimension, när den serveras småvarm och med karamellsås på grädde till är konsistensen med kolasmak helt otroligt bra. Jag fick den serverad med yoghurtglass vill jag minnas, men jag undrar inte om en en sorbet gjord på vassle som Mathias Dahlgren gjorde i hyttan en gång skulle kunna var ännu bättre. Jag kommer dock inte ha tillgång till någon glassmaskin i vilket fall.
Men det ska ju vara nåt iskallt till i varje fall? Det blir ju bäst kontraster så. Löjromen får vara kvar, sökandet efter bra anka pågår, och så har vi sticky fudge pudding förstås. Skummig musselsoppa och pilgrimsmusslor utgår. Jag måste använda rotsaker på något vis också. Skulle vara roligt att göra något gott av kålrot, och det känns lite som en utmaning om det inte är rotmos med brynt smör i.
torsdag 4 december 2008
Rödbetor med röda mangoldskott, rostade hasselnötter och kallpressad rapsolja

Tilltugg och trerätters för 9 personer...
Som varmrätt är jag sugen på anka. Undrar vart man får tag på riktigt bra ankbröst i Uppsala. Det skule vara härligt med en riktigt fint stekt krispigt ankbröst i tunna fina skivor. Under min tid som kock i Spanien hade vi ett riktigt franskt original som ankleverantör. Foie gras och magret de pato var hans grej. Enastående kvalitet, det var inga problem att stå ut med hans fransk/spanska pladder. Jag är dock rädd att bli besviken på ankan här. Detta kräver efterforskning. Tipsa gärna!
Tilltuggen har jag tänkt vara tre till antalet. En ska vara vällagrad prästost med syltade kantareller. Mycket enkelt, mycket gott. Funderar på att en kan vara en skummig liten soppa på musselbuljong? Då skulle jag kunna använda musselköttet till rätten med pilgrimsmusslor. Kanske halstrad pilgrimmsmussla med jordärtskockspuré, tomat, dragon och musseltartar? Och något krispigt till. Undrar om detta blir en fyrarätters istället? Då kan jag ha tilltuggen, med skummig soppa inkluderat, löjrom med pepparrotskräm, ört och lökhack och hembakt knäcke, sen ovan nämnda pilgrimsrätt, anka och en dessert. Det blir en lyxig meny.
Vegeterianer, veganer och allergiker

onsdag 3 december 2008
Nu till saken...

Maten på bilden är färskostterrin med kantareller, äpple och purjolök på kavringsbotten med rökt renstek. Jag gör helt enkelt en cheesecakebotten av kavring och trycker ut den i lämplig form. Kantarellerna steker jag, likaså de syrliga äpplena med brun farin och äpplecidervinäger. Även den snett skivade purjolöken får en mycket hastig tur i pannan. Jag mixar färskost(cream cheese) med grädde som jag löst lagom mängd gelatin i. Under hela tiden ligger jag lågt med saltet, kantarellerna får en del(även peppar), men ostmassan tenderar av vara ganska salt så man får passa sig. Sen är det inga konstigheter, bara att hälla/breda på kavringsbotten, kyla och skära upp. Man bör dock ha en väldigt vass kniv och lite tålamod när man skär. Annars kan det bli som man säger, pannkaka av alltihopa.
Den rökta renen är köpt och skivad på kvantum, den var god, all ära åt dom. Den var i väl tunna skivor kanske, men jag bad om tunna skivor så... Och fick smaka innan han började skiva. Men det där var snarare en lärdom om inköp än om matlagning. Det kommer det nog också att bli mer om en dag här hos Nickekock.
Vad lagar du för mat då?
1. Jag lagar god mat.
2. Jag följer säsongerna så långt som bara möjligt när det gäller huvudråvarorna.
3. Jag försöker använda så mycket färska grönsaker som möjligt.
4. Jag lagar bara mat av "rena" råvaror. Burn in hell, buljongtärning!
5. Jag gör alla mina kryddblandningar själv.
6. Jag tycker om att laga mat från alla möjliga matkulturer, ibland på ett genuint traditionellt sätt, ibland är det min bild eller mina intryck av ett kök som gäller.
7. Jag lagar all min mat från grunden.
Hur ska det här beskrivas på ett klatshigt sätt som en one-liner? Tror att jag i fortsättningen bara ska säga: Jag lagar god mat. Det räcker. Nu kan jag ju hänvisa folk hit.
Första inlägget på nya Nickekocks matblogg!
Kort om mig är att jag är kock och att jag nyligen startat en cateringverksamhet. Jag har haft en mängd olika kockjobb, det senaste vid Svenska ambassadörsresidenset i Zagreb, dessförinnan var jag student på Restauranghögskolan i Grythyttan.
När jag återvände från Zagreb i somras, efter nästan tio år utanför Uppsala(född och uppväxt här..) hade jag redan bestämt mig för att försöka på egen hand. Jag hade ett bröllop inbokat direkt och tänkte att det får bära eller brista. Hitills har det burit, men det är fortfarande en liten operation det här. Jag har några hinder att ta mig förbi först. Närmast på tur står körkortet(bokade massor av lektioner på körskolan idag, med början nästa vecka), efter det måste jag ha en bil. Sen det självklara målet: Ett kök. För tillfället hyr jag in mig i kök vid behov. Det fungerar. Men det är en logistisk utmaning och ett evigt kånkande på kartonger. Upp och ner för trappor.... Tror på fullt allvar att jag kan femfaldiga min produktion bara genom att ha ett eget kök. Men körkort och bil kommer först. I´ll keep you posted...