onsdag 14 januari 2009

Bräserat sidfläsk med äpple, potatis och palsternacksstomp


Idag lagade jag årets(hitills) godaste middag till mig själv. Jag tycker ofta att det är lite segt att laga mat till sig själv och att avsmakningen under tillagning sabbar upplevelsen när man äter. Men inte idag.
Jag började med själva sidfläsket, snittade svålen och brynde den i stekpanna. Under tiden hackade jag en halv gul lök, en halv king solo vitlök plockade persilja och sparde stjälkarna. Detta plus en dryg halv liter vatten, lagerblad, svartpepparkorn och så själva nyckelingrediensen; Stjärnanis, deglacerade jag sedan pannan med. Över med allt i en ugnsfast form som fick stå i 180C en godstund.(Hur länge? - gudarna vet..)

Till stompet använde jag tio potatisar som jag kokade. När ca en kvart av koktiden återstod lade jag ner fem palsternackor i cm-tärningar i kokvattnet. Två Ingrid-Marie-äpplen tärnade jag i 1,5 cm bitar och stekte i rikligt med smör. När jag dragit panna åt sidan fick även en tredjedels finstrimlad purjo gosa i smöret. Jag hällde av potatis/palsternackan, mosade lätt med visp, silade ner återstoden av bräseringsbuljongen från fläsket, blandade ner äpple/purjo-blandningen, hackad persilja och smakade av med salt och vitpeppar. Jag åt, gav mig själv en klapp på axeln och sa: -Sjukt gott! Edit: Sidfläsket var rimmat by the way.